Een auto als aftrekpost

Facturatie tips Leave a comment

Als ondernemer zijnde is het handig om te beschikken over een auto. Hier kun je mee naar opdrachtgevers, klanten, beurzen en netwerkborrels. Eigen vervoer is altijd prettig. Op deze manier kun je weg wanneer je weg wilt en hoef je niet eerst op het openbaar vervoer te wachten. Met de auto kun je natuurlijk ook in de file terecht komen, maar over het algemeen kun je de reistijd toch beter incalculeren.

Wanneer je een auto aan wilt schaffen dan kun je kiezen voor twee opties:

  • Een privé auto voor zakelijke ritten
  • Een zakelijke auto die je eventueel voor privé- ritten kunt gebruiken

Privé auto gebruiken voor de zakelijke ritten

Uiteraard is de aanschaf van een privé auto helemaal voor eigen rekening. Voor de zakelijke ritten die je met jouw auto rijdt mag je €0.19 per kilometer rekenen tot jouw aftrekpost. Dit heeft echter wel een maximum. Je mag voor 15.000 zakelijke kilometers terugvragen dat is omgerekend €2850,-  wat je tot je aftrekpost van je belastbare inkomen mag rekenen. De meeste ondernemers weten van deze regel af.

Wat zij meestal niet weten is dat je nog een andere aftrekpost kunt gebruiken en zo dus nog meer geld kunt besparen. Op deze manier kun je ook een gedeelte van je btw terug vragen van het onderhoud, het gebruik, de reparatie en de benzinekosten. Dit hangt uiteraard af van het aantal zakelijke ritten die jij hebt gemaakt. Het is dus verstandig deze kilometer registratie goed bij te houden, de belastingdienst kan hier ook naar vragen om dit als bewijs te overleggen.

Het gedeelte van de btw die je terug kunt vragen bereken je als volgt:

De zakelijke km / totaal gemaakte km x 100%= …%

Alle btw van alle kosten bij elkaar optellen

De … % berekenen van het totale btw aan kosten = aftrekpost

Zakelijke auto voor privé ritten

Je kunt prima van deze optie gebruik maken als je in jouw privé- leven weinig met de auto rijdt. Het vervelende is dat je vanaf 2013 voor iedere privé- rit bij moet betalen (voorheen was dit pas na 500 km). De bijtelling voor de privé- ritten is opgedeeld in verschillende percentages per kilometer. Deze hangen af van de CO2- uitstoot van je auto. Het totale bedrag dat daaruit komt moet bij je belastbare inkomen worden opgeteld. In dit geval mag je de bijtelling gebruiken als aftrekpost.

Dit bereken je als volgt:

Totale kosten – bijtelling = de aftrekpost

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *