Btw verleggen, wat is dat?

Facturatie tips Leave a comment

Als ondernemer handel je vaak met andere ondernemers. Je kan bij jouw onderneming te maken hebben met verschillende leveranciers en afnemers. Iedere onderneming moet over elk soort goederen of diensten haar btw afdragen volgens de regels. Bedrijven moeten net als personen hun btw afdragen aan de belastingdienst. Dit is de belasting die je moet betalen over de goederen en diensten die je afneemt. Vaak krijg je een factuur opgestuurd met het bedrag dat betaald moet worden plus de btw.  In dit geval draag je de btw direct af. Soms is er echter sprake van een uitzondering. Ondernemingen mogen in sommige gevallen namelijk de btw verleggen.

Wat is btw verleggen?

Het verleggen van de btw kun je als ondernemer toepassen als je de btw niet zelf afdraagt, maar dat je dit door de afnemer laat doen. Je brengt dus op jouw factuur geen btw in rekening. De afnemer betaalt in dit geval het totaal bedrag. Daarnaast moet je vermelden op de factuur dat de btw wordt verlegd. Tevens vermeldt je het btw nummer van jouw afnemer. Vervolgens doe je aan het einde van het kwartaal btw aangifte. Het bedrag dat je hebt verlegd aan je afnemer vermeldt je hierin. Je moet wel aangeven dat deze btw niet bij jou belast is.

Dit geldt natuurlijk ook andersom als jij in dit geval de afnemer bent. Je krijgt een factuur opgestuurd van jouw leverancier met daarop het totaalbedrag exclusief de btw. Dit bedrag maak je dan over aan de leverancier. Zelf bereken je dan de btw die je daar over moet betalen en vermeldt je dit op het einde van het jaar op je btw aangifte.

Hoe zit dat met handelen met het buitenland?

Deze regeling is ook van toepassing als u zaken doet in het buitenland. De leverancier in het buitenland stuurt een factuur waarin hij 0% btw in rekening brengt. Vervolgens berekend de afnemer de btw volgens het Nederlandse tarief en draagt hij of zij die af tijdens het doen van de btw aangifte. De leverancier geeft de omzet aan en vermeldt erbij dat dit handel was met Nederland. Dit geldt uiteraard ook andersom met een Nederlandse leverancier en een buitenlandse afnemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *