Laat geen geld liggen met de middelingsregeling!

Overige Leave a comment

Als zzp’er krijg je niet iedere maand hetzelfde salaris gestort. Dit kan aardig wat verschillen. Het heeft alles te maken met de verschillende opdrachten die je binnensleept, hoeveel het betaalt en hoelang je erover doet. Het ene jaar zal je waarschijnlijk meer verdienen dan het andere. Door het belastingstelsel in Nederland zal je in het jaar waarin je veel winst hebt gemaakt veel meer belasting betalen dan in de wat magere jaren. Dit zorgt ervoor dat je als zzp’er veel meer belasting betaalt dan nodig is.

Gelukkig bestaat er in Nederland de middelingsregeling. Hier maken alleen vrij weinig ondernemers gebruik van. Dit komt, omdat veel mensen niet van het bestaan af weten of het eigenlijk te veel werk vinden. Dat is zonde, want op deze manier laten zzp’ers veel geld bij de belastingdienst liggen. Terwijl dit absoluut niet nodig is.

Wat houdt de regeling in?

Als je gebruik wilt maken van de middelingsregeling dan mag je het inkomen van drie achtereenvolgende jaren bij elkaar optellen. Vervolgens deel je het inkomen door drie en dan heb je het gemiddelde inkomen per jaar. Daarna bereken je opnieuw jouw belasting over de verschillende belastingschijven. Wanneer de uitkomst van de belasting lager is dan de betaalde belasting, dan heb je mogelijk kans op belastingteruggave. Schermafbeelding-2013-01-03-om-20.11.44Wil je voor de belastingteruggave in aanmerking komen, dan moet het belastingverschil groter zijn dan €545,-. Ook moet je bij deze regeling jonger zijn dan 65 jaar. Na deze leeftijd gelden er andere regels en heb je minder belastingvoordeel bij het middelen van de inkomens. Ook moet je een verzoek indienen bij de belastingdienst waarbij je jouw eigen berekening mee moet sturen. Je telt jaar één, twee en drie bij elkaar op. Na het derde jaar heb je 36 maanden de tijd voor het indienen van een verzoek voor de middelingsregeling. Het verzoek indienen kan ieder moment van het jaar. Het is een kwestie van even alle gegevens bij elkaar te zoeken en daarmee een nieuwe belasting berekening maken. Succes met het oprapen van het geld! Heb je zelf nog tips voor andere ondernemers? Laat ze achter bij de comments.