SEPA verplicht het om een incasso 14 dagen van te voren aan te kondigen

Factuur maken Leave a comment

De SEPA regeling die vanaf 1 februari 2014 geldt, verplicht het om een incasso twee weken van te voren aan te kondigen bij de debiteuren. 

Wat is SEPA?

SEPA (Single Euro Payments Area) is het initiatief van de Europese Unie en gezamenlijke Europese banken om het euro betalingsverkeer binnen Europa beter te laten verlopen. SEPA maakt Europese overschrijvingen en Europese incasso’s mogelijk. Dit zorgt ervoor dat het betalen met euro’s buiten Nederland net zo gemakkelijk gaat als binnen Nederland.

Vanaf 1 februari 2014 moeten alle bedrijven aan de nieuwe EU betalings- en incassoregels van SEPA voldoen. Niet alle bedrijven zijn al volledig op de hoogte van de aanpassingen met betrekking tot deze regeling.

Een belangrijk punt binnen de SEPA regeling

Om te voldoen aan de nieuwe SEPA regeling is het vanaf 1 februari 2014 verplicht om een incasso twee weken van te voren aan te kondigen bij de debiteuren. Dit betekent dat ondernemers de nota of factuur minimaal 14 dagen vóór de incassodatum naar de klant moeten sturen, tenzij anders afgesproken. Bij een doorlopende incasso kun je voor de eerste incasso gaat plaatsvinden een vooraankondiging sturen met een incassoschema. Je kunt dit ook per keer aangeven, maar het is handiger om eenmalig het bedrag en de data door te geven.

Hoe gaat efactuurdirect met de incasso regeling om?

Efactuurdirect voldoet momenteel al aan deze nieuwe SEPA incasso regeling. Het is namelijk als volgt in te stellen: de vervaldatum van de factuur zet je op 14 dagen later. Hiermee voldoe je aan de wetgeving, omdat er tussen het moment van ontvangen van de factuur en de incasso de wettelijke 14 dagen zit.

Zoals je van efactuurdirect gewend bent, zijn we natuurlijk altijd op zoek naar manieren waarbij het systeem hier nog slimmer mee om kan gaan.

Houdt daarom altijd dit blog in de gaten voor updates aan het systeem. Of volg onze Facebookpagina zodat je snel ziet dat er een nieuwe update uitgebracht is van het systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *