Tips om een netwerk op te bouwen

Facturatie tips Leave a comment

Het belang van netwerken wordt regelmatig benadrukt door professionals, maar hoe doe je dat nou precies, netwerken? En wat zijn de voordelen van een groot netwerk? Is het de tijd en moeite die je in het opbouwen van een netwerk moet steken waard? Dit kun je allemaal lezen in dit blogbericht, samen met wat handige tips, dus lees snel verder!

Wat zijn de voordelen van een (groot) netwerk?

Voordat je gaat netwerken is het belangrijk om te weten wat de voordelen er nou van zijn. Als je een goed netwerk wilt opbouwen en het daarbij ook nog eens goed wilt onderhouden kost dat veel tijd. En iedere ondernemer weet dat tijd in het leven van een zelfstandige waardevol is. Dus waarom zou je jouw tijd er überhaupt in steken als er nog andere klusjes op je lijstje staan? Ten eerste biedt netwerken zowel jou als je bedrijf veel kansen. Denk hierbij aan een nieuwe baan mocht je ooit werkloos raken, een nieuwe medewerker wanneer je op zoek bent en de juiste connecties die altijd van pas kunnen komen. Daarnaast is het ook een vorm van mond-tot-mond reclame, aangezien mensen in jouw netwerk mensen in hun netwerk kunnen informeren over jouw bedrijf. Op hun beurt kunnen deze mensen dan weer hun netwerk inlichten en zo verspreid je positieve reclame over jouw bedrijf zonder er geld in te steken. Ten slotte is het ook een manier van ontspanning tussen alle hectiek van jouw bedrijf door. Je kunt best even met bepaalde mensen praten, bellen, mailen of contact onderhouden via digitale kanalen zonder je er schuldig over te voelen. Uiteindelijk heb je er alleen maar baat bij.

Manieren van netwerken

Er zijn meerdere manieren waarop je kan netwerken. Zowel offline als online is het mogelijk om contact te onderhouden. Bij het woord netwerken vormt zich waarschijnlijk al snel een beeld in je hoofd van bijeenkomsten bezoeken en afspraken maken met de opgedane contacten. Dit is inderdaad een onderdeel van netwerken, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. In deze tijd van overvloedige sociale mediakanalen is het heel eenvoudig om contact te houden via internet. Je kunt hierbij denken aan websites zoals Facebook, LinkedIn en Twitter. Je kunt hier zowel berichten sturen naar jouw contacten, als jouw profiel bijwerken en mensen collectief op de hoogte brengen van jouw zakelijke en persoonlijke ontwikkelingen.

Zo bouw je een netwerk op

Bij het opbouwen van een netwerk is het belangrijk dat jij goed weet wie jij bent, wat jij wilt en wat jouw bedrijfsfilosofie is. Daarnaast is het essentieel om goed duidelijk te maken wat jij andere mensen te bieden hebt. Het is namelijk een kwestie van geven en nemen bij het netwerken. Zorg er voor dat je stelselmatig contact houdt en doe dit met alle mensen uit jouw omgeving. Dit kunnen ook mensen zijn uit jouw verleden, zoals oud-werkgevers, leraren of buren.

Ten slotte willen we je een aantal tips geven om een goede indruk te maken bij het ontmoeten van nieuwe connecties:

  1. Wees vroeg aanwezig. Dit duidt niet alleen op punctualiteit, maar geeft jou ook de kans om de eerste persoon op locatie te zijn en daardoor de meeste kans te maken om alle arriverende mensen als eerste te begroeten. Zo maak je meteen een goede indruk.
  2. Glimlach. Mensen die glimlachen komen natuurlijk altijd positiever over dan mensen die dat niet doen. Zorg er dan ook voor dat je ondanks je stemming een positieve houding houdt en sta open voor andere mensen.
  3. Houd oogcontact. Wanneer je iemand aankijkt bij een gesprek toon je interesse en kom je eerlijker over. Dit is wederom een vorm van openstaan voor andere mensen.
  4. Neem initiatief. Toon lef en stap op mensen af. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Je leert veel nieuwe mensen kennen en komt spontaan en sociaal over.
  5. Schud handen. Een stevige handdruk maakt altijd een goede indruk op mensen. Wanneer je dit combineert met bovenstaande punten sla je een homerun!

Heb jij nog tips voor het opbouwen, onderhouden of misschien zelf uitbreiden van jouw netwerk? Laat dan een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *