Alle informatie die je nodig hebt over btw

Facturatie tips Leave a comment

Er is zoveel informatie beschikbaar over btw, btw berekenen, btw regelingen, btw tarieven, btw verleggen en noem maar op. We begrijpen dat het daarom lastig is om door het bos de bomen nog te zien. Aan de hand van dit blogbericht willen we korte metten maken met de onduidelijkheid en alle informatie even duidelijk op een rijtje zetten.

Btw, wat is het?

Btw is een afkorting voor ‘belasting over toegevoegde waarde’, het staat ook wel bekend als de omzetbelasting. Het is een indirecte vorm van belasting, aangezien de btw wordt doorberekend aan de klant door middel van de prijs. De producent is degene die de btw uiteindelijk afdraagt aan de overheid, maar in werkelijkheid is het bedrag afkomstig uit de zakken van de consument. De overheid heft de omzetbelasting over producten en diensten die worden verkocht, zoals jij waarschijnlijk maakt of levert met jouw onderneming.

Btw-tarieven, welke tarieven zijn er?

Er zijn verschillende tarieven van btw die worden gehanteerd. Sinds oktober 2012 is het hoge tarief 21% geworden. Naast dit standaard tarief kan er nog sprake zijn van een 6% btw-tarief, een 0% btw-tarief en een vrijstelling van btw. Klik hier voor een schema van alle goederen, diensten en branches met de desbetreffende btw-tarieven (Klik op de kopjes voor meer informatie). Let op! Er is een verschil tussen het 0% btw-tarief en de vrijstelling van de btw. Bij beide tarieven hoef je geen btw af te dragen, maar bij het 0% btw-tarief kun je de btw die jij hebt betaald aan jouw leveranciers bij de kosten van jouw product, aftrekken als voorbelasting. Jij hebt namelijk wel btw betaald, maar rekent die niet door aan jouw klant, dus mag je het aftrekken. Dit is niet het geval bij vrijstelling van btw. Je wordt hier geacht de btw die jij hebt betaald aan jouw leveranciers door middel van de kosten die jij hebt gemaakt, gewoon te betalen. Er is ook nog een andere mogelijkheid met betrekking tot btw en dat is btw verleggen, lees er meer over in ons blog.

Hoe moet ik btw berekenen?

Voordat je de btw gaat berekenen, moet je eerst bepalen onder welk btw-tarief je valt. Standaard is het btw-tarief 21%, maar je kunt ook in een ander tarief vallen. Bekijk de bovenstaande lijst om te zien in welk tarief jij valt.

Je kunt de btw op twee manieren berekenen. Als je je moet houden aan een bepaalde verkoopprijs (bijvoorbeeld in verband met concurrentie), kun je de prijs inclusief btw berekenen. Dit doe je door het btw-percentage waar jij in valt te delen door dit percentage plus honderd. Dit getal vermenigvuldig je met de verkoopprijs. Zie rekenvoorbeeld 1.
De tweede manier om de btw te berekenen is exclusief btw. Je werkt dan met de vergoeding die je al hanteerde, zoals bijvoorbeeld een uurloon, waarna je de btw erbij optelt. Je doet dit door het btw-percentage te berekenen van de vergoeding en het btw-bedrag bij de vergoeding op te tellen. De vergoeding bestaat vaak uit de kosten plus de winst die je wilt behalen. Zie rekenvoorbeeld 2.

Rekenvoorbeeld 1, verkoopprijs inclusief btw
Verkoopprijs: €10,-
Btw-percentage: 21%

18-3-2014 10-55-50

Rekenvoorbeeld 2, vergoeding exclusief btw
Vergoeding: €10,-
Btw-percentage: 21%

2

In efactuurdirect wordt de btw automatisch berekend en kun je kiezen voor inclusief of exclusief btw. Dit scheelt je dus niet alleen werk bij het aanmaken van een factuur, maar ook bij het berekenen van de juiste bedragen! Er kan soms sprake zijn van een afrondingsverschil van 1 cent, aangezien er binnen efactuurdirect wordt gerekend aan de hand van de afgeronde subtotalen. Om dit te voorkomen kun je bij de product prijs meerdere decimalen invoeren.

We willen dit blogartikel zo volledig mogelijk maken, dus mis jij nog informatie of heb jij nog tips? Laat dan een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *