Een creditfactuur maken

Factuur maken Leave a comment

Bij het factureren komt het weleens voor dat er wat mis gaat. Je maakt een vergissing in het juiste product, de juiste klant of de korting bij het maken van de factuur. Ook is het mogelijk dat de verkoop niet doorgaat, omdat de klant hiervan af ziet. Als je de factuur dan al hebt gemaakt en verstuurd, moet je deze situatie zien op te lossen. De administratie moet voor de belastingdienst kloppend zijn. Gelukkig bestaat er een oplossing en dat is het versturen van een creditfactuur.

Wat is een creditfactuur?

Een creditfactuur is een factuur die een min bedrag in rekening brengt. Door een factuur met een negatief bedrag te versturen, herstel je de foutief gestuurde factuur. De creditfactuur zorgt ervoor dat de nummering in de facturen opvolgend blijft en dat je niet in de problemen komt bij de belastingdienst. Tevens is het wel zo netjes om de creditfactuur naar je klant te versturen. Hierdoor weet de klant dat hij of zij de foutieve factuur als niet verstuurd mag beschouwen en dat alles verder netjes is afgehandeld.

Hoe maak je een creditfactuur?

  • Een creditfactuur maak je op dezelfde manier als een normale factuur
  • Je maakt een verwijzing naar de ‘foutieve’ factuur
  • Als je niet zoveel gebruik maakt van creditfacturen mag je deze doornummeren
  • Als je regelmatig creditfacturen verstuurt, is het makkelijker om hier een aparte nummering voor te maken
  • De factuur bevat het bedrag van de foutieve factuur met een min ervoor
  • Als er btw gerekend is op de oorspronkelijke factuur dan zet je deze ook op de credit factuur

Een creditfactuur maken bij efactuurdirect

Om het maken van een creditfactuur nog makkelijker te maken heeft efactuurdirect hier een speciale functie voor in het systeem gebouwd. Met deze functie kun je met één druk op de knop je foutieve factuur omzetten naar een creditfactuur. Het facturatiesysteem zet dan het bedrag van de oorspronkelijke factuur om in een negatief bedrag en past de status van de foutieve factuur aan naar betaald. Jij hebt hier zelf dus helemaal geen omkijken meer naar.

Heb jij weleens gebruik gemaakt van een creditfactuur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *