Tijdelijk verlaagd btw-tarief

Overige Leave a comment

Denk je er vaak over na om je woning te renoveren? Of ben je een eigen ondernemer in de bouwbranche? Dan is dit artikel wellicht interessant voor jou. Dit is het moment om te renoveren!Verlaagd btw- tarief

Vanaf 1 maart 2013 is er een nieuwe uitzondering gemaakt op de btw- regel van 21%. Voor renovatie en herstel van woningen mag nu 6% in rekening worden gebracht. Dit is een tijdelijk verlaagd tarief dat geldt vanaf 1 maart 2013 tot 1 maart 2014. Deze btw verlaging is bedoeld om de bouwsector binnen de economie  weer wat leven in de blazen. De tijdelijke regeling moet de branche laten opbloeien.

Natuurlijk zitten er aan deze tijdelijke regeling wel voorwaarden verbonden. Zo geldt het verlaagde tarief alleen voor de arbeidsuren die worden geleverd. Voor de materialen en dergelijke wordt wel het normale tarief gehanteerd. Daarnaast moet de woning al 2 jaar in bezit zijn van de opdrachtgever. Ook moet de renovatie en/of herstel plaatsvinden binnen de periode 1 maart 2013 en 1 maart 2014.

Slim factureren is in dit geval dan ook geen optie. Als je facturen stuurt in het jaar van de tijdelijke tarief verlaging maar de renovatie daarna uitvoert, moet je gewoon het tarief van 21 % aan btw afdragen. Ook al is de overeenkomst gemaakt tussen beide partijen in het jaar van de tijdelijke btw verlaging, dan nog kom je niet in aanraking voor de 6%.

Om kort samen te vatten is dit het geval:

  • Een tijdelijke btw- tarief verlaging
  • Tussen 1 maart 2013 en 1 maart 2014
  • Dit is alleen geldig op de ‘manuren’
  • Materialen behouden hun eigen btw tarief namelijk 21%
  • De woning moet al 2 jaar in eigen bezit zijn
  • De renovatie en/of herstel moet afgerond worden binnen het jaar van de tijdelijke btw verlaging

Is de tijdelijke btw aanpassing ook een stimulans voor jou om juist nu te renoveren?  Of denk je dat er door de tijdelijke regeling meer werk ontstaat? Laat jouw reactie hieronder achter!