Hypotheek aanvragen als zzp’er

Overige Leave a comment

Volgens minister Blok (Wonen en Rijksdienst) hebben zzp’ers genoeg mogelijkheden om aan een hypotheek te komen. Dat laat hij op 17 juni via een brief weten aan de Tweede Kamer. De afgelopen maanden heeft minister Blok samen met de minister van Financiën onderzoek gedaan naar de hypotheek verstrekking aan zzp’ers. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de regels van 2012 in 2013 nog steeds van toepassing zijn en dat er genoeg ruimte is gecreëerd voor de zelfstandig ondernemers om een hypotheek aan te vragen. ‘Mogelijkheden genoeg’,  aldus de minister van Wonen en Rijksdienst.

Wat zijn de regels voor hypotheekaanvraag  voor de zzp’er?

Een hypotheek wordt over het algemeen verstrekt door banken. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek moet je uiteraard beschikken over een inkomen. Bij een vast inkomen wordt er gekeken naar het netto jaarsalaris van die persoon. Vervolgens krijgt hij/zij te horen wat het maximale hypotheekbedrag is waar hij of zij voor in aanmerking komt. Zelfstandig ondernemers beschikken niet altijd over een vast jaarinkomen. In zo’n geval wordt er uitgegaan van het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Het laatste jaar is daarvoor het meest belangrijk.

Hoe wordt dit berekend?

Nettowinst jaar 2010 x 1 = ……..

Nettowinst jaar 2011 x 2 = ……..

Nettowinst jaar 2012 x 3 = ……..

Vervolgens tel de verschillende uitkomsten bij elkaar op:

Uitkomst jaar 2010 + uitkomst jaar 2011 + uitkomst jaar 2012 = ………

Deze uitkomst deel je vervolgens door 6:

………. : 6 = het gemiddelde jaarinkomen

 

Hoe zit dat met starters?

Als startende ondernemer beschik je nog niet over drie jaar nettowinst waarvan je het gemiddelde kunt berekenen. In zo’n geval zijn er andere regels van kracht. De bank zou dan een maatberekening kunnen maken die op jouw situatie van toepassing is. Informeer in zo’n geval bij verschillende banken naar de mogelijkheden.

Ben jij het met minister Blok eens? Zijn er voldoende mogelijkheden om als zzp’er aan een hypotheek te komen?