Je urenregistratie op orde met efactuurdirect

Overige Leave a comment

Als je als ondernemer voldoet aan het urencriterium, heb je recht op verschillende ondernemersfaciliteiten. De urenadministratie moet daarvoor wel in orde zijn. Dit kan gemakkelijk bijgehouden worden in het systeem van efactuurdirect met de urenregistratie

Hoe werkt het urencriterium?

Een belastingplichtige moet aan het urencriterium voldoen om gebruik te maken van bepaalde ondernemersfaciliteiten. Deze aftrekposten verlagen het belastbaar inkomen en dus ook de uiteindelijke belastingheffing. Voor het urencriterium gelden twee voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  1. Er moet minimaal 1.225 uur per kalenderjaar besteed zijn aan werkzaamheden voor één of meerdere ondernemingen.
  2. Er moet voldaan zijn aan het grotendeelscriterium. Dit houdt in dat de werkzame tijd grotendeels moet worden besteed aan de ondernemingen. Dit geldt niet voor starters.

Waarom is het belangrijk dat je aan het urencriterium voldoet?

Als je voldoet aan het urencriterium heb je recht op zaken als zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek, startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, aftrek speur- en ontwikkelingswerk, MKB-winstvrijstelling en opbouw van een oudedagsreserve. Het is daarom belangrijk dat je urenregistratie volledig is en up-to-date. Een achteraf opgemaakte urenregistratie kan betekenen dat je geen recht hebt op zelfstandigenaftrek. Zoals in dit artikel blijkt.

Hoe kun je in efactuurdirect je urenregistratie bijhouden?

In efactuurdirect kun je onder het knopje “meer” (de drie horizontale stipjes) kiezen voor “Uren registratie”. Hier kun je voor elke opdracht die je voor een klant uitvoert een taak aanmaken, om zo gemakkelijk je gewerkte uren bij te houden. Voor kleinere opdrachten kun je een losse taak aanmaken. Per taak kun je subtaken toevoegen. Hierop kun je de handelingen beschrijven, de gemaakte uren en het tarief. Je kunt ook aangekocht materieel toevoegen als product. Je kunt je taak altijd up-to-date houden door nieuwe uren toe te voegen. Ook kun je de taak eenvoudig factureren. Voor grotere opdrachten kun je een project aanmaken. Hierin kun je meerdere taken aanmaken. Je kunt de urenregistratie ook gebruiken voor de gewerkte uren van je eigen medewerkers.

Je kunt je taken bekijken in het “Taken overzicht” en je projecten in het “Projecten overzicht”. Zo kun je gemakkelijk overzicht houden over je gewerkte uren per project of taak. Op deze manier houd je je urenregistratie altijd up-to-date en goed op orde.