Pensioen voor zzp’ers

Overige Leave a comment

pensioenAls je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, moet je heel veel zaken zelf regelen. Zo moet je zelf je opdrachten binnen halen, administratie bijhouden, belastingaangifte doen en ook de voorziening voor je oude dag regelen. Zzp’ers worden redelijk vrij gelaten bij het kiezen van een pensioenvorm. Het is belangrijk dat je weloverwogen keuzes maakt, anders kun je jezelf er aardig mee in de vingers snijden. Die ene pensioenvorm kan voor jou voordeliger zijn dan voor een andere ondernemer. Het is dus verstandig om te kiezen voor de vorm die het beste bij jou en het bedrijf aansluit.

Zelf sparen

Je kunt ervoor kiezen om voor een eigen pensioen te sparen. In dit geval zet je zelf geld apart voor je oude dag. Dit kan op verschillende manieren. Je kan besluiten om regelmatig geld op een aparte rekening te storten. Op deze manier beslis je zelf over de hoogte van het bedrag en de termijnen waarover je een bedrag apart wilt zetten. Ook zijn er ondernemers die ervoor kiezen om  te sparen door middel van een eigen huis of een ondernemingspand. Als de ondernemer met pensioen gaat, verkoopt hij in dit geval het pand en gaat van dat geld leven.

Pensioen in eigen beheer

Daarnaast is er de mogelijkheid om in eigen beheer een echt pensioen op wilt bouwen. Dit wordt gedaan door binnen de b.v. een pensioen af te sluiten. Op pensioendatum moet er in de b.v. dan voldoende liquiditeiten aanwezig zijn, om maandelijks jouw pensioen te kunnen betalen.

Pensioen externe verzekeraar

Het is ook mogelijk om voor je pensioenopbouw een externe verzekeraar in de arm te nemen.  Je betaalt dan periodiek een vastgestelde premie aan de verzekeringsmaatschappij. Op je pensioendatum zal de verzekeringsmaatschappij jouw pensioen gaan uitkeren.

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Een andere manier om te sparen voor je pensioen is via de FOR. Dit doe je door jaarlijks een bedrag van je winst apart te zetten. Het is ongeveer 12 % van de winst met een maximum van € 9542,-. Over dat percentage betaal je nog geen belastingheffing. Je krijgt hier als het ware uitstel voor. Als je met pensioen gaat, kan over het bedrag van de FOR lijfrente aangekocht worden bij een bank of verzekeringsmaatschappij. Over deze lijfrente betaal je dan in termijnen belastingheffing tegen het geldende belastingtarief (vanaf je 65ste betaal je een lager belastingtarief).

Voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je moet minimaal 1225 uur per jaar werken voor de onderneming (urencriterium)
  • Jonger dan 65 jaar zijn
  • Je moet winst maken via je onderneming

Lijfrente

Een ondernemer kan ook sparen door middel van lijfrente. Bij deze voorziening maak je gebruik van lijfrente die je onder brengt bij de verzekering, bank of bellegingsinstelling. De premie die je betaalt over de lijfrente mag je gebruiken als aftrekpost over het inkomen van box 1.

Pensioen voortzetten

Het komt ook weleens voor dat ondernemers hun pensioen voort willen zetten bij hun vorige werkgever. Dit is vaak makkelijk en snel geregeld. Voor ondernemers die er geen tijd aan willen besteden is dit een uitkomst. In het geval van ontslag is de premie van het pensioen tien jaar lang aftrekbaar van de belasting.

Verplichte pensioensregeling

Sommige ondernemingen vallen onder een bedrijfstak waar de pensioensregeling verplicht is. Dit is het geval wanneer het draagvlag van de bedrijfstak groot genoeg is. Voorbeelden hiervan zijn zzp’ers in de gezondheidszorg en schilders. In zo’n geval heb je geen vrije keus en ben je verplicht om een bepaalde pensioensregeling te nemen.

Welke vorm van pensioen gebruik jij?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *