Wat zijn spookfacturen en hoe herken je ze?

Facturatie tips Leave a comment

Iedereen zal er wel eens van gehoord hebben of er misschien zelfs een keer één
ontvangen hebben: de spookfactuur. Middels e-facturatie heb je al veel minder kans op spookfacturen, maar misschien ontvang jij toch nog enkele facturen per post en kun je hiermee te maken krijgen. Om de kans te verkleinen dat de spookfactuur bij de echte facturen op de administratiestapel belandt en dus betaald wordt, zijn hierbij enkele handige tips over het herkennen van een spookfactuur genoteerd.

Wat is een spookfactuur precies?

HiRes

Een spookfactuur is een factuur afkomstig van een oplichter. Het is een factuur voor goederen en diensten die nooit geleverd zijn. De geleverde diensten of producten bestaan dus niet, vandaar de naam spookfactuur of spooknota. De facturen zien er vaak heel echt uit en kunnen ook de naam en het logo van een bestaand bedrijf bevatten. Spookfacturen zijn een vorm van aquisitiefraude, hoewel het daarbij vaker gaat om kunstmatige overeenkomsten van diensten of leveringen. Vaak gaat het bij spookfacturen om kleinere bedragen, omdat men daarbij sneller geneigd is te betalen en minder streng controleert.

Veelvoorkomende vormen van spookfacturen zijn:

  • Facturen waarbij de oplichter zich voordoet als een bestaand of fictief bedrijf, waaraan contributie betaald moet worden.
  • Aanbiedingen verkapt als factuur, met bijgevoegde acceptgiro
  • Facturen waarbij de ontvanger uitgelokt wordt om een telefoonnummer te bellen, wat erg veel geld kost.

Waar je op moet letten en waar je spookfacturen aan kunt herkennen

Het is altijd goed om na te gaan of je de factuur al verwachtte. Als dit niet het geval was, is het handig om de naam van het bedrijf, het adres en het telefoonnummer te controleren. Als de naam van het bedrijf je niet bekend voorkomt, of de hierboven genoemde gegevens niet in overeenstemming zijn, kun je de factuur als spookfactuur beschouwen. Het kan ook zijn dat het bedrijf wel een bekend bedrijf is. Wees dan alsnog op je hoede en bedenk goed of er goederen of diensten zijn geleverd door het desbetreffende bedrijf.

Naast het controleren van de bedrijfsnaam, het adres en het telefoonnummer, kun je controleren of de bedrijfsnaam en het rekeningnummer overeenkomen met de gegevens uit jouw administratie. Als deze gegevens niet overeenkomen dan is het hoogstwaarschijnlijk een spookfactuur. Belangrijk is dan om vooral niet te betalen en verder geen aandacht aan de factuur te besteden in de vorm van mailen of bellen. Wat je wel kunt doen is melding van een spookfactuur maken bij  het meldpunt van aquisitiefraude. Hier kun je ook een lijst vinden van een aantal gemelde spooknota’s.

Heb jij weleens een spookfactuur ontvangen? Geef jouw tips en ervaringen door middels een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *